Nauka w Technikum Usługowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Warszawie w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego T.6 Sporządzanie potraw i napojów trwa 1 rok. Zajęcia odbywają się w soboty i niedziele co dwa tygodnie. Egzamin odbywa się we wrześniu.
Po ukończeniu nauki słuchacz m. in.:
- klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
- dobiera odpowiednie warunki i metody przechowywania i utrwalania żywności;
- określa zagrożenia, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności;
- dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów i przestrzega zasad racjonalnego wykorzystania tych surowców;
- stosuje receptury gastronomiczne i sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje;
- opracowuje nowe receptury gastronomiczne;
- porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje.
Po ukończeniu nauki słuchacz posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto planuje, organizuje i wykonuje usługi związane z gastronomią, może więc znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jest także przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Podczas nauki słuchacze , oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania, uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni WACS - World Association of Chefs Societies. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.
Zajęcia prowadzą praktycy w zawodzie.