Nauka w Technikum Usługowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Warszawie w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego T.15 Organizacja żywienia i usług trwa 1 rok. Zajęcia odbywają się w soboty i niedziele co dwa tygodnie.
Egzamin potwierdzający kwalifikację odbywa się we wrześniu.
Po ukończeniu nauki słuchacz m. in.:
- dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
- planuje posiłki oraz układa jadłospisy, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia;
- oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw;
- rozróżnia zagrożenia zdrowotne wynikające z nieracjonalnego żywienia;
- zna nowe trendy w żywieniu i alternatywne sposoby żywienia;
- układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia, z uwzględnieniem wartości odżywczej potraw;
- sporządza kalkulację cen potraw i napojów;
- przygotowuje oferty usług gastronomicznych i kalkuluje koszty tych usług;
- planuje usługi gastronomiczne i dobiera metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych;
- przygotowuje miejsca wykonania usług gastronomicznych, dobiera odpowiednie urządzenia i sprzęt oraz zastawę i bieliznę stołową.
Po ukończeniu nauki słuchacz posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto planuje, organizuje i wykonuje usługi związane z gastronomią, może więc znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jest także przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Podczas nauki słuchacze, oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania, uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni WACS - World Association of Chefs Societies. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.
Zajęcia prowadzą praktycy w zawodzie.